Zimbra Güvenlik Açığı Duyuruldu
Zimbra, Mart ayında yayınladığı blog ile tüm sürümlerini etkileyen bir açık olduğunu duyurdu. Elbette aynı duyuru ile beraber güvenlik yaması yayınlandı fakat çoğu kullanıcı bundan hala habersiz.
Öncelikle teknik altyapıyı merak edenler için zimbra zafiyetinin ilk defa duyurulduğu makaleye şu adresten ulaşabilirsiniz.
Sunucum etkilendi mi?
En önemli soruyla başlayalım, sunucunuz zafiyetten etkilendiyse bunu nasıl tespit edebilirsiniz? Kullanıcı forumlarını baz alırsak yaygın durum etkilenen sunucuların kripto madencilik yaptığı yönünde. Fakat zafiyet, zimbra kullanıcısı gibi yetki seviyesi yüksek bir erişime izin verdiği için eposta sunucusu içerisindeki tüm verilerin etkilendiğini varsaymak (eposta içerikleri istismar edilebilir, hesaplar eklenebilir/silinebilir vb) daha doğru olacaktır.
Saldırıya maruz kalan server için temel olarak şu iki soru sorulmalı:
- Kullanıcılar Web Arayüzüne giriş yapabiliyorlar mı?
Eğer giriş yapılamıyor ve “Yükleniyor” ekranında takılı kalıyorsa sunucunuz büyük bir ihtimalle zafiyetten etkilenmiştir. - Top komutu ile kontrol ettiğiniz zaman %100 CPU kullanımına sahip bir process mevcut mu? (örneğin: zmswatch veya kthrotlds)
Eğer mevcut ise zafiyetten etkilenmiş sunucu kripto madencilik yapıyor demektir.
Elbette saldırı daha spesifik bir amaç için gerçekleştirilmiş ve bir belirti göstermiyor olabilir. Bu nedenle istisnasız tüm Zimbra sunucuların yamasının yapılması gerekiyor. Fakat patch sadece saldırıyı önlüyor, istismar edilmiş bir sunucuyu tamamen güvene almak için halihazırda yüklenmiş olan exploit ve payloadlar silinmeli, crontab ayarları güncellemeli ve son olarak varsa processlerini sonlandırmak gerekli.
Sunucu güvenliği ile eski mutlu günlere dönüş
Öncelikle kullandığınız Zimbra sürümü için yayınlanan yamayı yapmalısınız eğer yama yoksa veya kullandığınız sürüm güncelliğini yitirmişse son sürüme güncelleme/taşıma yapmanızı öneriyoruz.
Kullanıcıların bir şeylerin ters gittiğini anlamaya başladıkları iki ana şikayet mevcut, bunları yukarıda 2 madde halinde bulabilirsiniz.
Eğer Eposta Web arayüzüne erişemiyorsanız, görseldeki gibi anlamsız bir izin durumu mevcut mu kontrol edebilirsiniz.
Bu sorun için Zimbra’nın kendi scriptini kullanabilirsiniz. Eğer script tek başına çözüm olmuyorsa aşağıdaki komutları da uygulayabilirsiniz.
find
/opt/zimbra/mailboxd/webapps
-
type
d -
exec
chmod
0755 {} \;
find
/opt/zimbra/mailboxd/webapps
-
type
f -
exec
chmod
0644 {} \;
crontab -u zimbra -l
ps aux | grep processid
find
/opt/zimbra
-name
\*.jsp -
exec grep
--with-filename exec
{} \;
find /opt/zimbra/jetty/ -name "*.jsp" -mtime -15 -ls
Kaynakça
A saga of code executions on Zimbra